- Repertuar kinowy
Bulion i inne namiętności
kraj, rok: Francja 2023
reżyseria: Tran Anh Hung
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu
są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz,
gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą
przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie
za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy,
przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne
desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze
życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela
Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina,
łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również,
że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby
widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem.
reżyseria: Tran Anh Hung
obsada: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire
gatunek: dramat
język: oryginalny, napisy polskie
wiek: 16+
czas trwania: 2 godz.15 min.
gatunek: dramat
język: oryginalny, napisy polskie
wiek: 16+
czas trwania: 2 godz.15 min.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser
Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że
zdecydowanie tak!
Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że
zdecydowanie tak!
„Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię
na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni,
ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy,
smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni,
ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy,
smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu
są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz,
gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą
przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie
za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy,
przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne
desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze
życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela
Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina,
łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również,
że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby
widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem.
Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!